"Hidup ini tumpang menumpang..di situlah lahirnya syukur kepada ALLAH. Pada sepinggan nasi yang kita makan, di situ ada nasi yang di usahakan petani, ada ikan yang di cari oleh nelayan, ada ayam yang dipelihara oleh penternak. Betapa banyaknya pihak yang bekerja untuk memberi sepinggan nasi kepada kita...alangkah kerdilnya kita di bumi ALLAH SWT...maka siapakah kita untuk menolak agama ALLAH?" - Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Wednesday, February 23, 2011

Tukang Gunting yang bijak!!!

Salam Perjuangan,

Hampir 2 bulan jari aku tidak menekan keyboard komputer untuk update blog aku ini. Kekangan masa dan jadula yang begitu padat menyebabkan aku tidak sempat untuk membuat pengisian di dalam blog ini. Untuk permulaan aku ada sebuah artikel untuk dikongsikan bersama pembaca blog ini. Oleh itu hayatilah mesej di dalam cerita ini.

"Ada seorang lelaki pergi ke kedai gunting rambut untuk menggunting rambut dan janggutnya. Apabila barber itu memulakan tugasnya, mereka pun berborak dan bercakap mengenai byk perkara.Tapi bila mereka mula berbicara mengenai Allah,barber itu pun berkata,"saya tak percaya Allah itu wujud", "kenapa kamu kata begitu?" tanya si lelaki tadi.
"Cuba kamu keluar di tengah jalan itu dan tunjukkan pada saya bahawa Allah itu wujud. Kalau betul Allah wujud,kenapa ramai sgt org sakit kat luar tu? Kenapa masih ada kanak-kanak yg terbiar? Kalau betul Allah wujud,dah tentu tiada kesakitan dan keperitan hidup dalam dunia ni. Saya tak dapat bayangkan Allah yang Maha Penyayang boleh membenarkan semua ini berlaku".

"Si lelaki itu pun berfikir sejenak. tapi dia tidak memberi sebarang jawapan kerana tidak mahu memulakan pertengkaran. Selepas barber itu menghabiskan tugasnya, si lelaki tadi pun pergi. Selepas beberapa langkah,si lelaki tadi ternampak seorang lelaki berambut panjang,selekeh,kotor dan janggut tidak terurus. Si lelaki tadi pun berpatah balik dan pergi semula ke kedai gunting rambut tadi dan berkata,"kamu tahu tak yg sebenarnye barber jgk tidak wujud?", "kenapa kamu kata mcm tu? sedangkan saya baru saje gunting rambut kamu tadi",kata barber. "tidak!" kata si lelaki tadi. "kalau barber wujud, dah tentu tidak ada org yg berambut panjang tidak terurus dan kotor serta janggut yg panjang dan kotor macam lelaki di tepi jalan itu". "Ah! barber mmg wujud! lelaki tu jadi mcm tu sbb dia tidak datang pada saya untuk menggunting rambutnye!",kata barber. "Tepat sekali!". kata si lelaki tadi. "That's the point!. Allah jgk wujud. itulah yg terjadi (keperitan&penderitaan) jika manusia tidak mengingatinya dan kembali padanya utk memohon pertolongan."

Jadi cube kita renungkan bahawa kadang-kadang kita mengeluh dengan kehidupan kita dan mengatakan kehidupan kita tidak diberi nikmat yang baik oleh Allah sedangkan kita tidak datang kepadaNYA memohon pertolongan malah seringkali pula kita membuat kemungkaran. Marilah saudara-saudara ku kita berfikir sejenak!!!

No comments:

Post a Comment