"Hidup ini tumpang menumpang..di situlah lahirnya syukur kepada ALLAH. Pada sepinggan nasi yang kita makan, di situ ada nasi yang di usahakan petani, ada ikan yang di cari oleh nelayan, ada ayam yang dipelihara oleh penternak. Betapa banyaknya pihak yang bekerja untuk memberi sepinggan nasi kepada kita...alangkah kerdilnya kita di bumi ALLAH SWT...maka siapakah kita untuk menolak agama ALLAH?" - Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat

Friday, October 1, 2010

Hidup Dalam Kegelapan.....

Salam Perjuangan,

Gelap tidak semestinya kita tidak nampak cahaya..terang tidak semesti tidak nampak kegelapan...begitulah hidup kita sehari-hari yang penuh dengan ujian dan dugaan dari Allah swt.

Zaman cyber dan teknologi canggih sekarang banyak menggelapkan para pemuda-pemudi di alam kesesatan dan terperangkap di alam dunia yang penuh dengan penipuan. Apakah mereka tidak sedar akan salahnya jalan yang mereka pilih??? atau mereka sudah sedar tetapi tidak mahu mengambil tahu dan berubah???...Itu semua hanya Allah yang mengetahui hati mereka.

Bagi pendakwah muda di luar sana, berdakwah jangalah memilih bulu, menyebar ilmu janganlah hanya pada yang berminat. Adil lah sesama manusia dan bantulah mereka yang dalam kegelapan dunia. Jangan melihat mereka dari pemakaian dan tingkah laku tetapi lihat mereka dari hati dan nurani.

Tapi sayang pendakwah muda zaman ini banyak memilih jalan senang untuk berdakwah, meminggirkan kelompok yang memerlukan cahaya, meninggalkan mereka yang perlukan tongkat untuk berjalan di dunia ini. Jikalau begitu layakkah anda digelar pendakwah @ murrabi???? Anda mengaku mempuyai ilmu yang tinggi tetapi memilih kasih, tidak malukah anda???...saya tidak menuding jari pada sesiapa tetapi kalau benar kita ingin mengikut slogan membangun bersama Islam...bergeraklah wahai pemuda ke seluruh pelusuk dan ceruk dalam dunia ini untuk menyebarkan dakwah. Jangan bina jurang antara kita dan mereka..moga-moga hasrat Islam untuk kembali gemilang jadi impian.

Wassalam....***Inilah adalah pandangan peribadi penulis tidak ada kaitan dengan sesiapa****

No comments:

Post a Comment